Зеолит – минерал за естествена детоксикация с антиейдж ефект

Зеолит –минерал за естествена детоксикация с антиейдж ефект

Зеолитът е естествен минерал, един от най-ярките представители на неорганичния свят, структурата и целостта, на който не се променя при никакви обстоятелства. Думата идва от гръцки – гръцки: „зео“ – кипя, „литос“ – камък.). Наричан е „минерал, който живее вечно“. Той се е образувал се преди милиони години от вулканичната пепел, изложена на много високи температури и налягане. Зеолитите се използват като активна добавка за лечение и поддържане на здравето. Те са с външно и вътрешно приложение.

Естественият минерал зеолит притежава уникални природни качества и е напълно екологично чист продукт.

Ето малко любопитна научна  информация за неговото откриване. През 1756 г. шведският учен Аксел Фредерик Констед (Axel Fredrik Cronstedt), който посвещава целия си живот на минералогията, е свидетел на интересен феномен. По време на нагряването на стилбит, вид силикат, на повърхността му се образуват малки мехурчета, сякаш той започва да кипи. По-късно е установено, че тази реакция е придружена от отделяне на Н2О. Идентифицирани са няколко минерала, които предизвикват подобна реакция, всички те се наричат ​​зеолит. Откритието, обаче, в ония години остава практически невидимо. То придобива важност два века по-късно. Оказва се, че зеолитите могат да служат като отлични филтри за промишлено пречистване на водата. Не трябва да се забравя, че има над 30 вида такива зеолити, но лечебните са с високо съдържание на Клиноптилолит. По принцип естественият зеолит е обикновена глина, която има три основни компонента: Клиноптилолит (Clinoptilolite), Монтморилонит (Montmorillonite) и Фелдшпат (Feldspar). В световен мащаб най-големите зеолитни находища са в България, САЩ, Куба, Япония.

Всъщност, основните компоненти в него  са:

алуминий; манган; силиций.

желязо; калций;

натрий; титан;

магнезий; калий;

Минералът съдържа до 10% вода. Основният дял в него принадлежи на силиция – до 74%, а останалата част е алуминий – от 10% до 14%.

Това съдържание се обяснява лесно – то се дължи на комбинацията от скала и вулканична лава. Скалата, разложена под въздействието на газове или пари, попадайки в солената океанска или морска вода, придобива формата на кристал. Тези кристали съдържат почти цялата периодична таблица. Порестите камъни като зеолитите са склонни да привличат и абсорбират соли, без изобщо да бъдат изложени на киселини. Минералът зеолит също се държи стабилно по отношение на високите температури, издържа до 950 С. Също той не е токсичен.

Използването на зеолита като терапевтично средство е известно отдавна. При разширени вени и гъбични заболявания е полезно използването на зеолитни вани. Това лечение помага за облекчаване на подуване на краката и подобрява кръвообращението.

В медицината минералът се ползва за лечение на:

ангина пекторис;

гинекологични заболявания;

болки при ошипяване на гръбначните дискове;

ставни болки;

урологични проблеми;

отравяне и интоксикация;

чернодробно заболяване;

синузит.

Водата, пречистена от „кипящ камък“, е лековита за човека. Препоръчва се да се използват една лъжичка микронизиран зеолит на 200 мл вода след престой  минимум 8 часа. Положителен ефект от използването на биомедицинския естествен „камък на 21 век“ се постига при:

пречистване на кръвта;

диабет тип 2;

отравяне;

химио и лъчетерапия;

алергични и кожни заболявания;

стомашно-чревни болести;

стоматит.

Зеолитът обикновено се използва в медицината за детоксикация от тежки метали. Установено е, че той ускорява заздравяването на рани и затова се ползва като външни превръзки за рани, тъй като помага за спиране на кървенето, като стимулира кръвосъсирването.

Зеолитът все още е в процес на изследвания за лечение на рак. Интересът към минерала като потенциален антираков агент се увеличава през последните години, тъй като няколко проучвания потвърждават хипотезата, че е с противоракови свойства.

Най-вече Клиноптилолитът (CLN)  действа мощно срещу токсини и е с антиракови свойства.

Как Клиноптилолит функционира като противораково средство, може да се обясни частично чрез изследване на тъканна култура в една епруветка. Резултатите от това изследване, публикувани през 2001 г. в списанието „Molecular Medicine“, показват, че Клиноптилолит на прах има способността да индуцира експресията на туморни супресорни гени, които позволяват на организма да спре растежа на тумора и да унищожи туморните клетки. Той също така инхибира протеина киназа В (С – Акт), което води до инхибиране на растежа на раковите клетки и повишена апоптоза или казано на по-прост език – самоунищожаване на раковите клетки.

Друго по-ново проучване на Клиноптилолит (CLN) включва мишки и кучета, на които са инжектирани различни видове тумори. Когато се прилага локално, CLN намалява растежа на кожните тумори при кучета, както и намалява размера на други видове тумори. Авторите на това проучване твърдят, че това лечение също е довело до симптоматични подобрения в цялостното здраве на животните. В допълнение, проучванията показват, че лечението действа добре при животните и от токсикологична гледна точка.

В момента продължават да се провеждат опити за лечение със зеолит при лимфом,  автоимунни хемолитични анемии, тумор на простатата, остеосаркома, фиброхондроденокарцином на гърдата в Германия, Австрия, Япония.

В друго проучване, резултатите от което са публикувани в „Journal of Cancer Research and Clinical Oncology“ през 2002 г., микронизиран зеолит (MZ) е вкаран чрез стомашна интубация (с тръба) на мишки, инжектирани с меланомни клетки. Зеолитът значително намалява броя на меланомите при мишките. Интересът към него  като потенциален антираков агент се увеличава все повече през последните години, защото е ясно, че има антиканцерогенни свойства.

Синтетичен зеолит се предлага на пазара сравнително отскоро.

Днес има повече от 150 вида от него под различни наименования. Той е произведен чрез изкуствени средства. Това се прави по следния начин, в целулоза се въвеждат органични вещества, основи, алуминий, силиций и вода. След това при 160-180 °С веществата кристализират. По този начин може бързо да се получи отличен сорбент. Но той не може да се сравни с оригинала. Природата си казва своето. Детоксикирайки тялото, зеолитът активира метаболизма, действа като антиоксидант и видимо има антиейдж ефект. Само за период на прием за 3 месеца на Zeolit-C може да се рестартира организма и човек да усети прилив на енергия, справяйки се с някои негативни здравословни проблеми.

Като обобщение – зеолитът:

Премахва токсичните тежки метали (включително радиоактивни) от тялото,  както и живак, кадмий, олово, арсен, алуминий, стронций и излишно желязо.

Помага за премахването на пестициди, хербициди и диоксини, основни кандидати за появата на рак и нарушаване на баланса на хормоните.

Намалява вирусите и помага при вирусни заболявания и инфекции.

Намалява абсорбцията на нитрозамини – вещества, които могат да бъдат намерени в преработени меса, бекон, хот-дог, деликатеси и др. Същите провокират рак на панкреаса, стомаха и дебелото черво, както и диабет тип II.

Действа като мощен антиоксидант, защото улавя молекулите на свободните радикали.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *